GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 9. Srpena 2017

Ceny potravin v Česku rostou, díky zdražování roste inflace

Sdílet článek:

Podle informací Českého statistického úřadu zrychlil v červenci meziroční růst spotřebitelských cen z červnových 2,3 % na 2,5 %. Největší zdražování pocítili spotřebitelé u másla, mléka a vajec.

Asi největší růst ceny zaznamenali spotřebitelé u másla. Oproti loňskému roku se jeho cena zvedla o 45 %. Čtvrtka másla dosáhla historicky nejvyšší hranice 50 korun. Vejce podražila o 28 % a mléko o necelých 15 %. Naproti tomu mírně zlevnila zelenina, a to o 3 %.

Stouply také ceny osobních automobilů, a to o necelá 4 %. O 0,8 % zlevnil zemní plyn a mírný pokles zaznamenaly pohonné hmoty.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel k tomu uvedl: „I přes propad cen ropy na světových trzích, na který navázalo zlevňování cen pohonných hmot, domácí inflace přidala. Bezpečně se tak drží nad dvouprocentním  cílem centrální banky. Koruna na zprávy reagovala rychlým posílením o pět haléřů. Takto vysoký cenový růst totiž zvyšuje pravděpodobnost dalšího růstu sazeb ČNB v posledním čtvrtletí letošního roku.“

Zatímco analytici očekávali stagnaci, prognóza ČNB předpokládala růst přesně o 0,2 %, což se stalo.

Ceny v Česku rostou rychleji, než je průměr EU. Přispívá k tomu vedle potravin také růst cen nemovitostí, které zdražují vůbec nejrychleji ze zemí Unie. 

ČSÚ_Inflace_v_Česku.jpg ČSÚ_vývoj_spotřebitelských_cen_v.jpg