GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Lukáš Pflug | Tereza Horáková | 9. Ledna 2023

Blíží se termín pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí a přiznání k dani silniční

Sdílet článek:

Úterý 31. ledna 2023 je mimo jiné termínem pro podání přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2023 a přiznání k dani silniční za rok 2022. Zatímco u daně z nemovitých věcí platí stejné skutečnosti, které zakládají povinnost podat přiznání, i stejné podmínky pro platbu daně, o kterých jsme vás informovali v minulém roce článkem, který najdete zde, daň silniční prošla významnou proměnou. Dovolujeme si vám proto stručně shrnout hlavní změny v této dani.

Pro osobní automobily byla silniční daň zrušena. Došlo také k výrazným změnám sazeb, díky čemuž platí daň pouze provozovatelé nákladních automobilů s největší povolenou hmotností nad 12 tun (v případě nákladního a skříňového automobilu), nebo největší povolenou hmotností jízdní soupravy nad 16 tun (v případě tahačů) a za určitých okolností i majitelé přívěsů s největší povolenou hmotností nad 12 tun. Povinnost registrace k silniční dani byla zrušena. Dále byly zrušeny zálohy na silniční daň. Daň je tedy splatná v jedné částce, nejpozději do termínu pro podání daňového přiznání dne 31. ledna 2023.

Vzhledem ke značným změnám doporučujeme prověřit, zda je pro vás přiznání k silniční dani stále relevantní či nikoliv.

V případě zájmu vám s těmito i dalšími daněmi velmi rádi pomůžeme. Neváhejte proto kontaktovat váš kontakt v GT nebo autory článku.

Autor: Lukáš Pflug, Tereza Horáková